Nee, laat ik meteen maar even met een disclaimer beginnen: ik ben niet opnieuw zwanger, en het is zeker ook niet de bedoeling dat dat nog eens gebeurt. Met twee jongens in huis heb ik namelijk de handen meer dan vol genoeg. Waar ik het hier al lang wél eens over wilde hebben, is een blogje over wat je nu juist moet doen wanneer je ontdekt dat je zwanger bent. Uit ervaring weet ik immers dat je de eerste dagen, weken (en misschien zelfs maanden) vaak met de handen in het haar zit. Wat moet je wanneer regelen? Waar heb je recht op? En hoe zorg je ervoor dat alles klaar is voor je aan het grote ouderschapsavontuur begint.
Ik claim zeker niet alles te weten (mijn leuze is niet voor niets ‘hey, ik doe ook maar wat’), maar na twee zwangerschappen een jaar of 4 ervaring op de teller kan ik je alvast op e goede weg wijzen. Hierbij mijn korte to-do lijst voor de eerste maanden van je zwangerschap.
– Na die eerste zwangerschapstest rep je je het best zo snel mogelijk naar de huisdokter voor een bloedtest. Hoewel dat roze lijntje op je test je met een tamelijk grote zekerheid kan vertellen of je al dan niet zwanger bent kan het nooit kwaad om even bij een arts te dubbelchecken. Die zal door een bloedtest niet alleen een indicatie kunnen geven van je zwangerschapsduur, maar kan meteen ook kijken of je al dan niet antistoffen voor CMV en toxoplasmose in je bloed hebt.
– Gecheckt en gedubbelcheckt bij de huisarts? Neem vervolgens contact op met je gynaecoloog. Je eerste afspraak zal rond de 8 à 10 weken zwangerschap ingepland worden. Probeer dit niet voor te lopen, want als je toch pusht om vroeger te kunnen gaan bestaat de kans dat er nog maar weinig te zien is op de echo. Lees: het is te vroeg om een kloppende hartslag te zien, waardoor je ongeruster naar huis gaat dan je binnen kwam.
– Breng je werkgever op de hoogte. Hoewel dit ongetwijfeld één van de meer ongemakkelijke momenten van je carrière zal zijn is het belangrijk dat je je werkgever zo snel mogelijk op de hoogte brengt van je zwangerschap. Vanaf het moment dat je werkgever is ingelicht gelden er namelijk heel wat wettelijke beschermingsmaatregelen, onder de noemer ‘moederschapsbescherming’.
– Ga eens langs bij je ziekenfonds om te luisteren hoe het zit met je hospitalisatieverzekering. Vraag meteen ook wat meer info over het zogenaamde moederschapsverlof of zwangerschapsverlof. In België geldt voor werknemers en werklozen dat je 15 weken bevallingsverlof hebt, onderverdeeld in 3 deelperiodes (5 weken facultatieve prenatale rust, 1 week verplichte prenatale rust en 9 weken verplichte postnatale rust). Voor zelfstandigen, ouders van prematuren of meerlingen gelden echter andere termijnen. Ga dus zeker even luisteren, en schrijf meteen ook op welke paperassen je wanneer moet binnenbrengen.
– Tijdens je moederschapsverlof ontvang je trouwens geen loon -hoewel moederen nochtans een fulltime job is-. Gelukkig ontvang je van het ziekenfonds wel een moederschapsuitkering. Check dus zeker bij je ziekenfonds hoe dat zit, en wat je moet regelen voor de geboorte.
– Ga op zoek naar een naam, en probeer je niet druk te maken wanneer jij en je partner het niet meteen eens raken. Dat je zo vroeg aan de zoektocht begonnen bent geeft je immers meer dan voldoende tijd om het eens te raken over een naam, of nog vijf keer van gedachten te veranderen.
– Begin met het opstellen van een opvangplan voor je kind. Het klinkt misschien gek om tijdens de eerste maanden van je zwangerschap al te beginnen denken over waar en wanneer je je kind ergens gaat afzetten, maar maak er toch maar zo snel mogelijk werk van. Heb je familie die op je toekomstige zoon of dochter wil passen? Stuur je je kind liever naar een crèche of een onthaalmoeder? En doe je dat de hele week of slechts enkele dagen? Stof genoeg dus om over na te denken. Besluit je voor een kinderdagverblijf of een onthaalmoeder te gaan, hou er dan rekening mee dat de plaatsen vaak beperkt zijn of dat er lange wachttijden zijn voor je er met je kindje terecht kan. Wees er dus tijdig bij, en boek al tijdens de eerste maanden van je zwangerschap een afspraak om eens te gaan kijken. Je zal heus niet de enige zijn die er zo vroeg bij is!
– Geniet.Nu je al een hele hoop dingen van je to-do lijstje afgekuist hebt, is het tijd om te genieten. Want het cliché klopt: die negen maanden vliegen zo voorbij!
Geef een reactie